Nadat in Maastricht de A2 is ondertunnelt en het nieuwe park De Groene loper is aangelegd, is ter plaatse van het oude Koningplein het Vrijheidspark aangeplant. De inrichting van het park bestaat uit een aantal ovaalvormige groene ruimtes, waarvan er een gemarkeerd is met een natuurstenen bank en de plek markeert voor een paviljoen.
Het paviljoen bestaat uit een rond betonnen terras, een vierkant bouwvolume en een rond stalen hemeldak. Bomen groeien uit ronde gaten in het terras tussen de stalen liggers van het hemeldak door naar boven. De stalen constructie van het hemeldak loopt binnen door in een constructie van houten gelamineerde liggers met in het midden van het gebouw een betonnen kolom. Het restaurant en de keuken vormen samen een T-vormige ruimte met grote glazen puien.
Voor Daniëlle Huls was het Maastrichtse project een thuiswedstrijd. De architecte is geboren in Limburg en haar ouders woonden tien jaar lang bij het kruispunt waar het Vrijheidspark nu aan ligt. Restobar MAMA staat nu bijna in haar oude achtertuin. “Ik fietste altijd langs dit kruispunt als ik op bezoek ging bij mijn ouders. Ik heb het dus geleidelijk aan zien veranderen. Ik heb gezien hoe de tunnel voor de A2 er kwam en mijn vader heeft zelfs door de tunnel gefietst toen deze net open ging.” Huls wilde altijd al een project doen in de provincie waar ze opgroeide. “Ik wilde iets van mij achterlaten op de plek waar mijn roots liggen.” Toen ze hoorde over Restobar MAMA twijfelde ze dan ook geen moment. “Als ik bij de bouwvergaderingen aanwezig was, voelde het ook echt als thuiskomen. Ik begreep de mensen en de Maastrichtse cultuur. Hierdoor wist ik precies waar behoefte aan was voor het ontwerp van Restobar MAMA.” De noeste arbeid van Daniëlle Huls is niet onopgemerkt gebleven. Restobar MAMA is namelijk genomineerd voor Publiek gebouw van het Jaar 2020! Een fantastische kers op de taart voor al het harde werk. “We hebben op het allerlaatste moment onze inzending ingeleverd, dus het is echt een verrassing dat we zijn genomineerd. We staan in een rijtje met heel veel grote projecten en dat is echt bijzonder.” Zo zie je maar weer dat je met aandacht voor detail en liefde voor het project erg veel kunt bereiken. “Het zou heel tof zijn als de jury zou durven kiezen voor kleur. De andere panden zijn wit en grijs, en dan vallen wij met zo’n knalrood dak erg op.” De winnaar van de prijs wordt op 28 oktober aanstaande bekendgemaakt. Spannend!
Een speciale rol voor de cirkel.
Samen met haar architectenbureau KettingHuls, waar zij samen met Monica Ketting eigenaar van is, deed zij er alles aan om van Restobar MAMA een succes te maken. Kenmerkend voor KettingHuls is dat zij over ieder detail nadenken en de focus leggen op kwaliteit en niet terugdeinzen voor een kritische blik hier en daar. Dit maakte Restobar MAMA een moeilijker project dan de architecte van tevoren had gedacht. “Ik had aan het begin nog absoluut geen idee hoe het restaurant er uit moest gaan zien. Vanuit de gemeente kregen we een ovale vorm waarbinnen we moesten gaan werken. Dat ging moeizamer dan gepland.” Het kiezen van een vorm voor het gebouw bleek een ingewikkelde opgave. Wat volgde was een reeks aan maquettes waar geëxperimenteerd werd met verschillende vormen. “Een cirkel werkte het beste, maar met een ronde vorm is het weer moeilijk om ruimte te maken voor een keuken en passend meubilair te kiezen. Daarom hebben we gekozen voor een rechtere basis en een rond hemeldak om toch de cirkel te betrekken in het gebouw.” Dat ronde dak is nu de ster van de show.
Voor de open keuken en de sanitaire ruimtes is de Moods serie Ore gekozen. Een mix van mat en glans met een holografische effect die verschillende kleuren aanneemt met het veranderen van licht. Voor de vloeren van de sanitaire ruimtes is een roze terrazzo vloer ontwikkeld vanuit het Moods Custom Lab.